Kızıltepe'de Kobane protestosu olaylı bitti

Kobane`de yaşanan IŞİD vahşetini protesto eden grubun polisle çatışması üzerine esnaf kepenk kapattı.

Gündem 1.10.2014 09:01:32 0
Kızıltepe

DBP Kızıltepe İlçe Örgütü, IŞİD`in Kobane`ye yaptığı saldırıları protesto etmek için düzenlediği yürüyüşün ardından yaşanan olaylarda nedeniyle bir esnaf kepenk kapattı. Olaylar bazı sokaklarda akşama kadar devam etti.

DBP Kızıltepe İlçe Örgütü organizasyonunda özgürlük meydanında bulunan parti binası önünde toplanan grup eski hastane caddesi Dedas kavşağına kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.

Aralarında Kızıltepe Belediye Eş başkanı, başkan yardımcısı, DBP ve HDP yöneticileri ve sivil toplum örgüt temsilcilerinin bulunduğu grup burada basın açıklamasında bulundu.

DBP Kızıltepe Eş Başkanı Kemal Ece tarafından Kürtçe olarak okunan basın açıklamasında,  ” Başta Amerika olmak üzere birçok devlet IŞİD’e yardım ediyor. Amerika diyor ki ben İŞİD’i bombalıyorum. Amerika yalan söylüyor. Amerika gidip petrol rafinelerini bombalıyor. Amerika, Türkiye, İngiltere, Fransa, Almanya gibi devletler gidip İŞID’i bombalasın.

Kobanê’de İŞID’e askeri malzemeler Türkiye trenleriyle gidiyor. Kürt halkı bu gibi sevkiyatları önlemek için gece gündüz canını siper ederek, mücadele ediyor. Bütün Kürtler bugün kendine sahip çıkmalı. Eğer Kürtler kendine sahip çıkmazsa bugün Kobanî yarın Amed olacak. İŞID’i lanetliyoruz. İŞID’in hepsi Türkiye’nin, Amerikan’ın, İngiltere’nin paralı askeridir. Bütün bu devletler Kürt halkı ile mücadele edemediği için İŞID gibi paralı askerleri halkımızın üzerine gönderiyor.” dedi.

Basın açıklamasının ardından grup için bazı kişiler Polisin bulunduğu yöne doğru taş, havai fişek ve moltof attı. Geniş güvenlik önlemlerialan Polis gruba biber gazı bombası ve tazyikli su ile müdahale etti.

Polis Müdahalesinin ardından göstericiler ara sokaklara dağılarak eylemlerine bazı cadde ve sokak ve mahalle aralarında devam ettiler.

Akşama kadar süren çatışmalarda yoğun biber gazının etkisi ile bayram alışverişinde bulunan vatandaş, esnaf ve okuldan çıkan öğrencilerin etkilendiği görüldü. Olayların yaşandığı bölgelerde bir kısım esnaf kepenk kapatırken köylerden ve çevre ilçelerden bayram alış verişine gelen vatandaşların bir kısmının olaylar ve kepenk kapatma nedeniyle bayram alış-verişini yapmak üzere Mardin’e gittiği görüldü.